ATLAS VINA ŠUMADIJE

Krajem 2023. godine iz štampe je izašao Atlas vina Šumadije, autora Zorana Dragoljevića Žorža, u izdanju Udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Šumadija iz Topole.

Ova, svojevrsna monografija koja se bavi vinogradarstvom i vinarstvom Šumadije, štampana je u dva odvojena izdanja, na srpskom i na engleskom jeziku. Tiraž za oba izdanja je po 1500 primeraka, a oprema i sadržaj identični. Već letimičnim pogledom na sadržaj knjige, jasno je da su godine bavljenja ovom temom, sažete u jednu jasno, pregledno i pitko napisano štivo lako za razumevanje bez obzira na predznanje čitaoca. Isto tako, celo delo zrači ljubavlju prema sopstvenoj postojbini jer, kako je naveo Saša Novaković, predsednik Udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Šumadija, u uvodniku ovog dela: „Malo koja regija na svetu se može meriti po lepotama i blagodetima kojima je obdarena, kao što to može Šumadija“. I zaista, može li se čovek baviti zemljom koju ne poštuje i voli? Zoran Dragoljević Žorž, ali i svi članovi pomenutog Udruženja, iskreno veruju da je tako nešto nemoguće u šta će se uveriti i svaki čitalac Atlasa vina Šumadije.

Prelistavanje Atlasa vina Šumadije

Kao što smo već naveli, knjiga započinje uvodnikom koji je sačinio predsednik Udruženja koje je ujedno i izdavač ovog dela. Koncizno i smisleno, on je kratkim tekstom nazvanim „Vizija vinske Šumadije“, veoma precizno naveo sva dosadašnja dostignuća Udruženja čiji je treći predsednik u četvorogodišnjem mandatu. Sumirajući prošlost, jasno definišići sadašnjost kroz misiju kojom želi da Šumadiju predstavi celom svetu kao vinsku regiju ozbiljnog potencijala on navodi razvoj vinskog turizma kao osnovnu viziju budućnosti Šumadije.

U nastavku, autor nas upoznaje sa odlikama i specifičnostima Šumadijskog rejona ali i sva četiri njegova vinogorja te daje pregled osnovnih odlika šumadijskog teroara. Posebno zanimljivi su i veoma „sveži“ podaci o ukupnim površinama pod vinogradima u rodu i to podeljeni na vinske i stone sorte, zatim informacije o zastupljenosti sortimenta vinove loze, ali i ukupnoj proizvodnju vina u ovom rejonu. Posebno impresivna je i činjenica da se kao izvor za sve ove podatke navodi Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Šumadija što je dokaz ozbiljnosti u radu i velikoj posvećenosti vinara ovog rejona. U posebnom odeljku predstavljeni su i delovi Elaborata o proizvodnji vina sa oznakom geografskog porekla – oznaka kontrolisanog geografskog porekla Šumadija kao i spisak vinarija i poljoprivrednih gazdinstava članica Udruženja sa preciznim podacima o količini zasada, ukupnoj proizvodnji vina i količinama koje imaju oznaku geografskog porekla. Na kraju, dat je detaljan opis najznačajnijih vinarija Šumadijskog rejona, predstavljene su najznačajnije manifestacije koje sada već tradicionalno realizuje ovo Udruženje ali i dat predlog nekoliko vinskih tura.

Autor Zoran Dragoljević Žorž, izdavač Saša Novaković u recezent doc. dr Darko Jakšić

Atlas vina Šumadije, bogat je mapama, grafikonima i tabelama koje veoma detaljno prikazuju konkretne podatke o rejonu ali i obiljem fotografija koje doslovno govore više od hiljadu reči i motivišu na pokret i posetu Šumadijskim vinarijama. Relevantni izvori i veoma aktuelni podaci daju na težini ovom delu i ukazuju na visok stepen profesionalnizma kako članova Udruženja tako i samog autora. Isto tako, ako krenemo od teze da se kvalitet jednog dela meri količinom podstaknutih misli i otvorenih pitanja, onda bez zadrške možemo reći da ova knjiga nedvosmisleno stavlja na pijedestal rad i zalaganje vinara Šumadije dok istovremeno otvara mnogo novih tema.

Verujemo da će svaki čitalac Atlasa vina Šumadije biti podstaknut da istraži i lično doživi bar neku od svih u ovoj knjizi ispričanih priča te da će ova knjiga kako se navodi u recenziji doc. dr Darka Jakšića, postati „nezaobilazno štivo ljubitelja vina i poštovaoca vinorodne Šumadije, ali i svih onih koji ne poznaju vinske detalje i tajne ovog, za Srbiju, izuzetno značajnog vinogradarsko-vinarskog područja.“

Knjiga Atlas vina Šumadije, štampana je uz pomoć Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije, Evropske unije i Vlade Savezne Republike Nemačke i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Autor teksta: mr Mirjana Maksimović

Fotografije: Zoran Dragoljević Žorž

ATLAS VINA ŠUMADIJE
Autor: Zoran Dragoljević Žorž
Izdavač: Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Šumadija
Mesto i godina izdanje: Topola, 2023
ISBN-978-86-918865-9-2
COBISS.SR.ID 129089033
WINE ATLAS OF SUMADIJA
Author: Zoran Dragoljevic Zorz
Publisher: Association of Producers of Wine with Protected Designation of Origin Sumadija
Place and Year of Publication: Topola, 2023
ISBN 978-86-905880-0-8
COBBISS.SR.ID 130180105