Vina Portugala

Krajem oktobra 2023. godine, uz podršku i organizaciju Wine Jam-a, u beogradskom hotelu Metropol, stručnoj javnosti predstavilo se 11 vinara iz Portugala. Ovaj veoma prijatno organizovan događaj pratio je i masterclass i degustacija portugalskih vina koje je veoma posvećeno predstavila Marija Radović, potpredsednica SERSA-e.

Portugal je zemlja koja se nalazi na krajnjem jugozapadu Evrope i ima vinogradarsku tradiciju dugu više od 2000 godina. Da vino i danas igra važnu ulogu u svakodnevnom životu Portugalaca,  govore i podaci OIV-a iz 2021. godine, prema kojima je Portugal 9. izvoznik vina na svetu, 10. po količini proizvedenog vina, a da na svetskom tržištu učestvuje sa 2,7%. Sve ovo upućuje na činjenicu da je vino strateški veoma važan izvozni proizvod Portugala te ne čudi činjenica da se 47% ukupno proizvedenog vina, od 7,3 miliona hektolitara kolika je godišnja proizvodnja, odlazi u izvoz. Vrednost izvezenog vina je 925 miliona eura.

Ipak, ono što zaista izdvaja portugalsaka vina od svih ostalih jeste teroar, velika različitost zemljišta i klime ali i 250 autohtonih sorti vinove loze. Različiti tipovi zemljišta karakteristični su za različite regione te je tako granit karakterističan za Vinho Verdes, Dao, Douro i Alenrejo; škriljac (schist) za Douro i Alentejo; glina za regione Bairrada, Tejo, Peninsula de Setubal i Lisboa; krečnjak za regione Bairrada, Tejo, Peninsula de Setubal i Lisboa; a pesak za regione Bairrada, Tejo, Peninsula de Setubal i Lisboa.

Portugal je zemlja zaista bogata autohtonim sortama koje su pravo malo bogatstvo različitosti i koje ostavljaju dosta slobode vinarima za kreiranje različitih vina zbog čega se i smatraju majstorima kupaža. Neke od najpoznatijih lokalnih sorti su: Alvarinho Arinto/Pederna, Fernao Pires/Maria Gomes i Encruzado među belim sortama, te Touriga Franca, Tinta Roriz/Aragonez, Touriga Nacional, Trincadeira/Tinta Amarela, Baga i Castelao među crnim.

Prema geografskom poreklu, vina se sertifikuju kao:

IG tj. IGP (zaštićena geografska indikacija/Protected Geographical Indication)

  • Iznaka IGP odnosi se na vina iz specifičnog regiona koji je naveden na etiketi i proizveden od najmanje 85% grožđa iz tog regiona
  • Ova vina mogu biti označena i kao „Vinho Regional“ regionalno vino
  • IGP vina su uvrštena u registar EU

DOC tj. DOP (zaštićena oznaka porekla/ Protected Designation of Origin)

  • DOP se odnosi na vina sa originalnošću i individualnošću koje su u neraskidivoj vezi sa određenim regionom, mestom ili apelacijom, sa specifičnim osobinama koje potiču od specifičnosti teroara
  • Ova vina su predmet stroge kontrole kako bi se garantovala autentičnost i kvalitet
  • DOC vina su uvrštena u registar EU

Portugal ima 13 vinogradarskih regiona: Vinho Verde, Tras-os-Montes, Porto & Douro, Dao & Lafoes, Beira Interior, Bairrada, Lisboa, Tejo, Alentejo, Peninsula de Setubal, Algarve, Acores i Madeira.

Vinho Verde je jedan od najoriginalnijih regiona Portugalije i pod velikim je uticajem Atlanskog okeana. Karakteriše ga zeleni i vlažni pejzaž, niže temperature i obilne padavine. Ukupna površina pod vinogradima je 24.371 ha. Region ima samo jednu, istoimenu, DOC apelaciju. Najvažnije sorte su: Loureiro, Arinto, Alvarinho, Trajadura i Vinhao.

Tras-os-Montes nalazi se na samom severoistoku Portugalije, odvojen od obale nizom planina od kojih se ističu planine Marao. Ukupna površina pod vinogradima je 24.371 ha. Region ima samo jednu, istoimenu, DOC apelaciju. Najvažnije sorte su Codega do Larinho, Fernao Pires, Gouveio, Malvasia Fina, Rabigato, Siria i Viosinho među belim sortama, dok su od crnih najzastupljenije Bastardo, Marufo, Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional i Trincadeira.

Porto & Douro jedan od najnepristupačnijih i najneravnijih regiona Portugalije, isklesan dolinom reke Douro. Ukupna površina pod vinogradima je 44.180 ha. Region ima dve ( Porto i Douro) DOC apelacije. Najznačajnije bele sorte su: Rabigato, Malvasia Fina, Viosinho, Codega do Larinho. Od crnih, tu su: Touriga Franca, Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinta Barroca i Tinto Cao. Porto je svetski najpoznatije pojačano vino koje je zaslužno za naglu ekspanziju regiona Douro u XVII veku ali i za nagli rast izvoza vina koji nije mali ni danas.

Bairrada je ravničarski, priobalni region koji se nalazi duž obale Atlanskog okeana i čijem uticaju je veoma podložan. Karakterišu ga obilne padavine i blage prosečne temperature. Ukupna površina vinograda je 10.000 ha. Region ima samo jednu, istoimenu, DOC apelaciju. Dominantna bela sorta je Fernao Pires (u regionu poznata i kao Maria Gomes), a tu su i Arinto, Bical, Cercial i Rabo de Ovelha. Od crnih dominira Baga, a tu su i Alfrocheiro, Tinta Pinheira i Touriga Nacional.

Beira Interior je najplaninskija regija u kontinentalnom delu Portugalije, u kom se nalaze neke od najviših planina u zemlji. Ukupna površina pod vinogradima je 16.000 ha. Region ima samo jednu, istoimenu, DOC apelaciju. Najpoznatije bele sorte su: Arinto, Fonte Cal, Malvasia Fina, Rabo de Ovelha i Siria. Od crnih, tu su: Bastardo, Marufo, Rufete, Tinta Roriz i Touriga Nacional. Region ima i dosta starih vinograda.

Dao & Lafoes je region okružen planinama sa svih strana i obiluje granitnim zemljištem. U regiji Dao, vinogradi se prostiru među borovim šumama na visinama od 200 do 1000 metara u planinama Serra de Estrela. Ukupna površina pod vinogradima je 10.000 ha. Region ima dve DOC apelacije, Dao i Lafoes. Najvažnije bele sorte su: Bical, Cercial, Malvasia Fina, Rabo de Ovelha, Verdelho i Encruzado. Od crnih, tu su: Touriga Nacional, Alfrocheiro, Jaen i Tinta Roriz kao i manje vrednovane Baga, Bastardo i Tinta Pinheira.

Lisboa (Lisabon) čine brda koja se protežu duž obale Atlanskog okeana, severno od grada Lisabona. Ukupna površina pod vinogradima je 19.869 ha. Region ima 9 DOC apelacija: Alenquer, Bucelas, Colares, Lourinha, Torres Vedras, Arruda, Carcavelos, Obidos i Encostas de Aire. Najvažnije sorte su: Castelao, Aragonez, Touriga Nacional, fernao Pires i Arinto.

Tejo region se nalazi u samom srcu Portugala, nedaleko od glavnog grada Lisabona. Ukupna površina pod vinogradima je 17.000 ha i ima jednu DOC apelaciju, Do Tejo. Najvaćnije sorte regiona su Touriga Nacional, Trincadeira, Castelao, Aragones, Fernao Pires i Arinto.

Alentejo je ravničarski region koji se prostire preko skoro trećine Portugala. Ukupna površina pod vinogradima je 25.460 ha, ima jednu istoimenu DOC apelaciju, a najvažnije sorte su Aragonez, Trincadeira, Alecante Bpuschet, Antao Vaz i Arinto.

Peninsula de Setubal obuhvata deo ravničarskog ali i deo planinskog predela u oblasti Serra da Arrabida. Ukupna površina pod vinogradima je 8.026 ha i ima dve DOC apelacije: Setubal i Palmela. Najvažnije sorte su Castelao, Aragonez, Moscatel, Setubal, Fernao Pires i Moscatel Roxo.

Algarve se nalazi na samom jugu Portugala, a odvojen je od regije Alentežo planinskim vencem koji se prostire od granice sa Španijom do Atlanskog okeana. Ukupna površina pod vinogradima je 8.026 ha i ima četiri DOC apelacije: Lagos, Portimao, Lagoa i Tavira. Najvažnije sorte su Arinto, Malvasia Fina, Manteudo i Siria od belih i Castelao i Negra Mole od crnih.

Acores je zapravo arhipelag sastavljen od devet ostrva, koji se nalazi u atlantskom okeanu, na pola puta između evropskog i američkog kontinenta. Ukupna površina pod vinogradima je 8.026 ha, a najznačajnije sorte su: Arinto, Boal, Fernao Pires, Terrantez i Verdelho (DOC Graciosa) i Arinto, Terrantez i Verdelho (DOC Biscoitos i Pico).

Madeira je malo ostrvo u Atlantskom okeanu koji ima ukupno 500ha vinograda i dve DOC apelacije: Madeira i Madeirense. Ovde se proizvodi čuveno istoimeno pojačano vino sa skoro neograničenim potencijalom odležavanja. Za proizvodnju madere koriste se četiri plemenite sorte vinove loze (Sercial, Verdelho, Boal i Malvasia), a sve se vinifikuju tako da se dobiju vina različitog nivoa slasti. Prema predanju, vino madera bilo je prvo evropsko vino koje je stiglo u Ameriku i Aziju, a njime se i nazdravilo prilikom proglašenja nezavisnosti SAD.

APDB RESERVA DE SOCIOS 2018

(Barcos Wines Adega Ponte da Barca, Vinho Verde)

  • 100% Loureiro
  • 13%
  • Ručna berba vinograda starih 15 godina. Lagana maceracija, fermentacija na selekcionisanim kvascima na 16-18 stepeni. Batonaž 6-8 meseci u buradima od francuskog hrasta
  • Veoma sveže, mineralno, citrusno, prepuno aroma grejpa, malo suvog voća i vanil krema. Strukturno, kompleksno i postojano.
AV GRANDE RESERVA 2019
(Adega da Vermelho, Obidos – Lisboa)– 100% Moscatel Graudo
– 13%
– Nakon berbe, peteljke potpuno uklonjene. Fermentacija u kontrolisanim uslovima na 15 stepeni. Vino je odležavalo 12 meseci u buradima od francuskog hrasta
– Aromatično, pitko i sveže. Dominantne arome grejpfruta, zrele breskve i crvene pomorandže, upotpunjeni nežnim kremastim vanila tonovima. Vino je polusovo ali se to jedva oseti zahvaljujući savršenom balansu.
HERDADE SAO MIGUEL RESERVA 2020
(Casa Relvas, Alentejo)– Alicante Bouschet, Trincadeira, Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon i dr.
– Jedno od onih vina zbog kojih se portugalski vinar smatraju majstorima kupaža
– 15%
– Ručna berba. Maceracija pre fermentacije 48 sati. Fermentacija u orvorenim sudovima na 22-28 stepeni. Malolaktička fermentacija u hrastovim buradima. Odležavanje 12 meseci u hrastovim buradima od 400 litara i 6 meseci u bačvama od 5000 litara
– Slasno zrelo voće na mirisu. Višnje, zrelo crno bobičasto voće, vanila, mint, duvan, slatki začini… Sveže, strukturno, snažno, poletno ali iznad svega elegantno