Rekordan broj prijava i uglednih međunarodnih sudija na 13. Balkanskom međunarodnom takmičenju vina (BIWC)

Po prvi put u svojoj istoriji, Balkansko međunarodno takmičenje vina biće održano u dve zemlje poznate po dugoj vinskoj tradiciji. Od 4. do 8. juna, Arcadia Vineiards u Turskoj i Katarzina Estate u Bugarskoj biće domaćini ovog prestižnog događaja. Oba mesta su poznata po dugogodišnjoj tradiciji i fokusu na održivu poljoprivredu. Ovim gestom, BIWC želi da kao i do sada, širi vinsku kulturu ali i uspostavi nove trgovinske veze na Balkanu.

Poslednjih godina, BIWC prevazišao je svoj regionalni značaj postavši zapažen događaj za učesnike iz celog sveta. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da broj uzoraka predstavljenih na takmičenju raste iz godine u godinu. Konkrerno, prošle godine je za učešće bilo prijavljeno preko 1.000 vina što predstavlja povećanje od više od 180% u odnosu na prvo izdanje takmičenja 2012. godine. U totalu, tokom poslednje decenije, broj vinarija učesnica porastao je više od pet puta.

Kao i ranijih godina, najbolje vino na Balkanu biraće prestižni žiri od 25 članova, koji ove godine čine nosioci prestižne Master of Wine titule, kao i oni koji nose zvanje Master of Sommelijer, a koji dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Švajcarske, SAD, Gruzije, Srbije i Grčke.

Na svečanoj večeri, poznatoj kao „Balkanski vinski Oskari”, biće uručeni trofeji „Best of Show” dok će preostalih 15 trofeja u različitim kategorijama biti proglašeno na otvaranju Balkanskog festivala vina (Balkan Wine Festival) 27. juna u 21:00 u „Vinskom gradu” ispred Nacionalne palate kulture u Sofiji. Inače, ovogodišnje izdanje Balkanskog međunarodnog festivala vina (BIWC) održaće se od 27. do 29. juna, a ulaznice će uskoro biti u prodaji.

Balkansko međunarodno takmičenje i festival vina pruža izuzetnu priliku vinarima iz regiona da pokažu svoje umeće i steknu priznanje na međunarodnoj vinskoj sceni. Svojim učešćem oni ne samo da čine dobar marketinški potez kojim njihova vina postaju prepoznatljiva u celom regionu, već i doprinose povećanju vidljivosti i prestižu balkanskih vina na svetskoj vinskoj sceni, promovišući tako visoke standarde, održivo vinogradarstvo i inovacije u vinarstvu.