Žene u sektoru vina u fokusu ovogodišnjeg 13. izdanja BIWC

U svom 13. izdanju, Balkansko međunarodno takmičenje vina BIWC otvara nove puteve širenjem na dve zemlje sa dugom vinskom tradicijom – Bugarsku i Tursku. Ovo proširenje ne samo da odražava rastući međunarodni značaj takmičenja, već i naglašava ambiciju da se široj javnosti konstantno ukazuje na specifičnosti i kvalitet vina iz regiona. Pored toga, ovogodišnje izdanje BIWC u fokus stavlja žene u svetu vina ističući tako njihovu ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti cele industrije.

U srcu ovogodišnjeg izdanja su dve vodeće ličnosti u industriji, koje simbolizuju snagu i inovativnost ženskog preduzetništva u vinarstvu – Cvetelina Nikolova iz Katarzina Estate (Bugarska) i Zeinep Arca Salliel iz Arcadia Vineiards (Turska). Njihovi napori i vizija za održivi razvoj njihovih vinarija tokom godina služe kao inspiracija za čitavu industriju.

Cvetelina Nikolova stoji iza uspeha Katarzina Estate i poznata je po svojoj posvećenosti proizvodnji vina koja odražavaju jedinstvenost i bogatstvo bugarskih vinskih regiona. Njen rad naglašava važnost inovacija i težnje za stvaranjem proizvoda svetske klase.

Zeinep Arca Salliel, rukovodilac vinograda Arcadia, pionir je u primeni održivih metoda u turskoj proizvodnji vina, doprinoseći na taj način zaštiti životne sredine i stvaranju vina sa posebnim karakterom.

Galina Niforou, predsednica Bugarske asocijacije izvoznika vina i osnivač takmičenja, deli svoju viziju: „Ovogodišnje izdanje Balkanskog međunarodnog takmičenja vina, koje se proteže od Bugarske do Turske, označava novi važan korak u našem radu koji već godinama skreće pažnju na raznovrsnu i bogatu vinsku kulturu Balkana. Prikazujući izuzetno liderstvo i održivu praksu ličnosti poput Cveteline Nikolove i Zeinep Arca Salliel, slavimo ne samo izvrsnost balkanskih vina već i pionirski duh preduzetnica u našoj industriji. Ova ekspanzija odražava našu posvećenost podsticanju novih trgovinskih odnosa i promovisanju našeg jedinstvenog vinskog nasleđa na međunarodnom nivou.“

Balkansko međunarodno takmičenje i festival vina služe kao platforma koja omogućava različitim zainteresovanim stranama u vinskom biznisu – proizvođačima, distributerima, uvoznicima – da se sastanu i započnu nove trgovinske odnose. Svake godine takmičenje se održava u drugoj balkanskoj zemlji, pomažući u promociji zemlje domaćina. Širenje takmičenja na dve zemlje jasan je znak raznolikosti i bogate vinske kulture Balkana, a istovremeno otvara nove mogućnosti za razvoj i saradnju.